försvarsadvokat Västerås

Uthyrning till ockerhyra brottsligt

Det var bara några månader sedan som domen kom om en man som hyr ut sin lägenhet i andra hand. Han fick dagsböter för att ha hyrt ut sin lägenhet till en alldeles för hög hyra. Denna dom är unik i sitt slag i och med att han hyrde ut den för det nästan dubbla hyra som han själv betalade för den. Den egentliga hyran var 6500/månad och han hyrde ut den för 10 500 kronor/månad. Lagen säger att man visst får hyr ut sin bostad, men endast lägga på mellan 10-15% om man hyr ut den möblerad, men inte mer än så.

Lagen skärptes 2019

Det är inte många år sedan nu som lagen skärptes gentemot det lagen kallar för ”ockerhyror”, och det som den här mannen gjorde sig skyldig till gick just under detta som lagen kallar för ockerhyra. Och det är bra att det svenska rättsväsendet sätter ner foten. Det förekommer i stor utsträckning att en del tar ut ockerhyror, särskilt i stora städer som Stockholm, Göteborg, Malmö etc. Just den här mannen hade sin hyreslägenhet i Hässelby, i västra Stockholm, men högst troligt lär detta äga rum på många andra håll.

Vad ska man göra?

Hem och hyra är den tidning som först skrev om detta åtal och dom, som sedan spred sig till flera riksmedier, som till exempel Sveriges radio. I detta fall med denna man som tog ut en ockerhyra, var det en granne som larmade hyresvärden och som gjorde en polisanmälan. Det som polisen ville ha var bevis mot mannen. Så denna anonyma granne gjorde iakttagelser, efter att hen hade lagt märke till mycket spring och olika personer som bodde i lägenheten. Hen började föra bok över när personer flyttade in och ut i lägenheten. På så sätt hade åklagaren helt klart bevisning på att han hade hyrt ut den olagligt och utan tillstånd från hyresvärden, i detta fall Stockholmshem. Så märker du som är granne, liknande beteende, så kolla alltid med din hyresvärd, eller styrelse i den bostadsrättsförening som du tillhör om det är en överenskommen uthyrning. Är det inte det, bör hyresvärden, eller styrelsen göra en polisanmälan.

Blir du själv misstänkt?

Märk väl att det är fullt lagligt att hyra ut sin bostad. Men det måste vara en rimlig hyra, och inte överstiga mer än 10-15% av den ursprungliga hyran och det är alltid väldigt viktigt att få en tillåtelse av hyresvärd eller bostadsrättsstyrelse. Skulle du själv riskera åtal och straff? Ta kontakt med en duktig försvarsadvokat i Västerås, till exempel, om du bor i Västerås.