Hyra utrustning eller betala för fönsterrenovering?

Att hyra är för det mesta en lösning som förespråkas av oss på hyrservice. Men det finns tillfällen då det inte är den bästa lösningen. Det kan exempelvis gälla vid fönsterrenovering.

Planerar du en fönsterrenovering? Hur många fönster rör det sig om? Om det handlar om ett stort antal, exempelvis alla fönster i en fastighet med lägenheter, rekommenderar vi att du kontaktar en firma som arbetar med fönsterrenovering i bostadsrättsföreningar. Om det däremot rör sig om en mindre villa, eller om ett fritidshus, då kan du hyra verktyg och göra arbetet själv.

Intresset ökar för fönsterrenovering

Fönsterrenovering

Att renovera gamla fönster i starkt kärnvirke är en bättre idé än att byta ut fullt fungerande fönster, som kan bli som nya med färg och kitt. Genom att byta ut det gamla glaset i bågen mot modernt energiglas går det också att minska energiförlusten. Även en “vanlig” fönsterrenovering kan dock minska energiförlusten. 

Med tanke på att materialåtgången blir mindre vid en fönsterrenovering än vid ett fönsterbyte blir belastningen på miljön mindre vid en renovering än vid ett byte. Detta, i kombination med energibesparingen som den bättre isoleringen ger, innebär att fönsterrenovering är det bästa valet för miljön i de flesta fall. Företag över hela landet märker av att intresset ökar, i takt med att miljöintresset också gör det. Ett exempel finns i Karlskoga. Det märks även i Uppsala.

Renovera fönstren själv

Om du vill lära dig att renovera fönstren i ett hus som du äger eller hyr finns det många kurser att gå. Den utrustning som behövs kan du ofta hyra, på Hygglo eller i en järnaffär. Tänk också på att det inte bara är verktygen som avgör kvaliteten på de färdiga fönstren, utan även färg, kitt och liknande. Det finns många butiker som säljer denna typ av materiel, tillverkat på gammalt vis.

Vi hoppas att du blivit inspirerad att renovera fönster istället för att byta ut dem. Om du gör det själv eller anlitar en firma för fönsterrenovering är mindre viktigt. Se bara till att ta referenser, om du väljer att anlita någon.