Hyr ut dina prylar

Har du några prylar hemma som du tror att andra skulle vara intresserade av att använda ibland, mot ersättning? Då kan du testa att hyra ut dem. På detta sätt kan du tjäna pengar på saker du redan har, den som hyr sparar pengar, och dessutom bidrar du till minskad miljöpåverkan, eftersom inga nya resurser förbrukas. Istället bidrar både du och den som hyr till att resurser används mer effektivt.

Det finns många ställen där du kan hyra ut dina prylar till andra som är i behov av dem ibland. Hygglo är det mest kända, och inte minst det mest omskrivna i pressen. Att hyra ut med hjälp av deras app är enkelt: du lägger upp en annons, och när du får en bokningsförfrågan godkänner du eller avvisar du denna. Om du godkänner förfrågan är nästa steg att den som ska hyra betalar. Du får dock inte pengarna direkt. Ni kommer överens om tid och plats för överlämning av det som ska hyras ut. Ni bestämmer även var och när återlämning ska ske, och när den uthyrda prylen har återlämnats får du också 80 procent av den överenskomna summan. 20 procent går till Hygglo. 

Hyr-ut-prylar

Att hyra ut

Om du undrar vad du ska hyra ut kan du titta på Hygglos topplistor för ditt område. Där ser du vad som efterfrågas mest, och också vad som hyrs ut oftast. Du kan även se vad som annonseras ut mest, vilket bör innebära att konkurrensen är störst inom det segmentet. 

Ett alternativ till Hygglo är Rentl, som inte har uppmärksammats lika mycket, men där det i gengäld är gratis att annonsera. Betalningen går inte via tjänsten, utan hur den ska ske kommer du och den som hyr överens om tillsammans. 

Hygglo och Rentl har både appar och webbplatser (precis som Blocket och Tradera). Ytterligare ett alternativ är Grannsaker, som numera bara finns som app.